Geleceğe yatırım yapanların podcast ağı Merkeziyetsiz Gelecek’de, Türk basketbolunun en önemli isimlerinden Sinan Güler’i konuk ettik. Bu bölümde Güler, basketbol kariyeri, sosyal girişimcilik, melek yatırımcılık, web3 ve DAO’lar hakkında konuştu.
Basketbol Kariyeri
Sinan Güler, basketbol kariyeri boyunca 1 EuroCup, 2 kez Basketbol Süper Ligi, 2 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 2 kez Türkiye Kupası şampiyonlukları yaşadı. Ayrıca, 155 kez A Erkek Milli Takım forması giyen Sinan, 2010 yılında gümüş madalya kazanan Ay-yıldızlılarımızın efsane kadrosunda yer aldı. Kariyerinde Beşiktaş, Carroll College, Darüşşafaka, Anadolu Efes, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi önemli kulüplerde forma giydi.
Güler, 12 Dev Adam’ın bir parçası olarak 2010 Dünya Şampiyonası’nda yer almasıyla, Twitter’da 6.000 takipçisi olan biri olarak başlayan etki alanını 12.000’e katladığını söyledi. Basketbol kamplarının kendi hayatını şekillendirirken spordan neler öğrendiğini anlatan Güler, bu kampların sosyal etki alanlarını da keşfettiğini belirtti.
2011 yılında, babası ve abisiyle Güler Legacy adlı bir sosyal girişim kurdu. Bu girişim, basketbol organizasyonları yaparak, sporda birleştirici gücü kullanarak sosyal etki alanları yaratmaya odaklanıyor. Güler, bu girişim aracılığıyla, farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen sporculara ücretsiz basketbol kampları düzenlediklerini söyledi.
Melek Yatırımcılık
Güler, ilk melek yatırımcılık deneyimi olan Lastik Pabuç’da istediği başarıyı yakalayamamanın en büyük öğrenimlerinden biri olduğunu anlattı. Kendini sürekli geliştirmeye çalışan ve paylaşımcı bir birey olduğunu belirten Güler, Melek yatırımcılık sürecinde çok şey öğrendiğini ifade etti.
Kendi tecrübelerini genç yeteneklerle paylaşarak onlara yardımcı olmaya çalıştığını söyleyen Güler, Melek yatırımcılığın finansal bir araç olduğunu ancak aynı zamanda kendini geliştirmek için bir fırsat sunduğunu belirtti.
Güler Legacy ve Sporun Dijital Ortamı
Güler, basketbolu bıraktıktan sonra odağını Güler Legacy’ye ve sporun dijital ortamına yönelttiğini söyledi. Sporun dijital ortamının nasıl olabileceğini düşündüğünü ifade eden Güler, girişimlere yatırım yaptığını ve girişimler üretmeye çalıştığını belirtti.
Ayrıca, Türkiye’deki ilk spor odaklı hızlandırıcı programının da kurucularından biri olduğunu söyledi. Şu an çağrılara kapalı olan hızlandırıcı programı, bünyesinde hala çalışmalarına devam eden 11 girişimi de her yönden desteklemeye devam ediyor.
Web3 ve DAO Girişimleri
Güler, son zamanlarda web3 ve DAO girişimlerine de ilgi duyduğunu ifade etti. Bu alanda çalışmalar yapan projeleri inceleyip bu araçlar ile nasıl değer yaratabileceğinin arayışında olan Güler, bu teknolojilerin sporun dijital ortamı ve sosyal etki alanları için çok büyük bir potansiyel taşıdığını düşündüğünü söyledi.
DAO’lar hakkında da konuşan Güler, bu yeni organizasyon yapısının daha adil ve şeffaf bir yönetim modeli sunabileceğini belirtti.
Kaynak Önerileri
Sinan Güler’in önerdiği kaynaklar:
📖 Adanmak – Ali Granit – https://www.goodreads.com/book/show/29249170-adanmak
📖 Ara Toplam: Yolumu Ararken Öğrendiklerim – Ahmet Mümtaz Taylan – https://www.goodreads.com/book/show/57623379-ara-toplam
📖 Meditations – Marcus Aurelius – https://www.goodreads.com/book/show/30659.Meditations
Sonuç
Sinan Güler, basketbol kariyeri, girişimcilik, melek yatırımcılık ve son zamanlarda ilgi duyduğu web3 ve DAO’lar hakkında yaptığı çalışmalarla, spor dünyasında etkili bir isim olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Güler, sosyal etki alanlarını keşfetmek ve genç yetenekleri desteklemek için yaptığı çalışmalarla da sporun birleştirici gücünü vurguladı.
Melek yatırımcılık sürecinde öğrendiklerini genç yeteneklerle paylaşarak onlara yardımcı olma misyonunu da unutmadı.
Güler, basketbolu bıraktıktan sonra odağını Güler Legacy’ye ve sporun dijital ortamına yönelttiğini ve girişimlere yatırım yaptığını açıkladı.
Ayrıca, web3 ve DAO girişimleri hakkındaki ilgisini de paylaşarak, bu teknolojilerin spor dünyası ve sosyal etki alanları için büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.